"Научи се да даряваш" = "Надежда за всички"

На 09.10.2024 година в зала Тържествена на гимназията се проведе поредният урок с учениците от Училищния ученически съвет като част от програма „Научи се да даряваш“ и от НП „Без агресия за сигурна училищна среда“.

Гост на Училищния ученически съвет беше г-н Илиян Русев – председател на Фондация „Александър Русев“, който запозна младите хора с целите на фондацията, носеща името на неговия син, който много рано приключил земния си път и с когото са имали голямата идея да построят заедно Водно-рехабилитационен център за деца и младежи с ментални и физически увреждания.

В момента този център провежда своята дейност на различни водни съоръжения в Русе. Благодарение на съмишленици се извършва рехабилитационната работа, но се нуждаят от своя сграда с басейни, салони за физически упражнения и солна стая, където хората с увреждания да получават квалифицирана помощ и заедно с това да се чувстват спокойни и обнадеждени… Всички участници в тези процедури работят без парично възнаграждение: от рехабилитаторите и психолозите до ръководството на центъра, а финансирането на дейностите е само от дарения, докато за построяването на специализирана сграда за центъра са необходими 5 млн. лева.

Водно-рехабилитационният център се подкрепя и от артистите: Владислав Карамфилов (Влади Въргала) и Елена Петрова, а самите финансовите одитори, които проверяват законосъобразността и целесъобразността на разходваните финансови средства сами заплащат таксите за правените от тях проверки.

В разговора си с учениците г-н Илиян Русев разбра, че младите хора от гимназията не само го познават, но и самите те са вземали участия в организираните празници и състезания от Центъра. Оказа се също, че много от треньорите и рехабилитаторите също са познати или приятели.

В края на часа, г-н Русев сподели, че за първи път в живота си говори пред толкова много млади хора и този факт го кара да се чувства силно удовлетворен въпреки първоначалните му притеснения. Във вълнението си той припомни на учениците от Ученическия съвет мисълта на Джани Родари: „Ако можех да имам едно магазинче със две полички … бих продавал, познайте какво? Надежда! Надежда за всички“, защото при работата си с хората с увреждания той наистина дарява Надежда, Увереност само срещу усмихнато детско лице. Той е окрилен от надеждата, че новоизграденият център ще го надживее, защото е търсено място за много нуждаещи се от различни градове в страната ни.

Дълго време след урока учениците не станаха от местата си, потънали в своя размисъл за доброволчеството и дарителството. Определиха, че тук става дума за социално предприемачество, което трябва да бъде поощрявано и подкрепяно… а в това те виждат и своята роля.

Ръководителите на програмата „Научи се да даряваш“: Силвия Русева – ст. учител по английски език и Елеан Друмев – педагогически съветник, помолиха учениците да не бързат със своите решения под давление на емоциите и напиращите добри намерения, а да ги обмислят внимателно и да ги споделят със своите съученици.

Очаквайте решенията и инициативите на Училищния ученически съвет.

А на тоз, който няма пари
и само отвънка поглежда,
бих му дал, без да плаща дори,
всичката своя надежда.

Спешни номера

112

Спешни повиквания при заплаха за живот или имущество

116111

Национална телефонна линия за деца

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ,

Ръководството на ПГЕЕ „Апостол Арнаудов“ – гр. Русе, Ви уведомява за реда и условията за организиране на обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС) по здравословни причини или по желание на ученик или родител по чл. 12, ал. 2 от ЗПУО

Обучение в дневна форма в електронна среда от разстояние по здравословни причини

  1. Заявление за обучение в дневна форма от разстояние в електронна среда по здравословни причини се подава до директора на училището, в което се обучава ученикът.
  2. Към заявлението се прилага медицински документ, който удостоверява здравословните причини, и декларация за осигурени условия за провеждането на обучението.
  3. В срок от един работен ден директорът на училището се произнася по случая и информира родителя за възможността училището да осигури ОРЕС.

Обучение в дневна форма от разстояние в електронна среда по желание на ученика/родителя

  1. Заявление за обучение в дневна форма в електронна среда от разстояние по желание се подава до директора на училището, в което се обучава ученикът.
  2. Към заявлението се прилага декларация за осигурени условия за провеждането на обучението.
  3. Директорът на училището изпраща заявлението и декларацията, заедно с информацията за успеха, отсъствията и ангажираността на ученика в предходната учебна година и становище за възможността училището да организира за съответния ученик обучение в дневна форма в електронна среда от разстояние.
  4. Информация за успеха, отсъствията и ангажираността не се прилага за ученици, които постъпват в 1. клас. Информация за учениците, които постъпват за първи път в съответното училище, се изисква от РУО по служебен път от директора на училището, в което се е обучавал ученикът.
  5. Началникът на РУО взема решение за осъществяването на ОРЕС в срок до 3 работни дни. В същия срок се уведомява ученикът или родителят за възможностите за такова обучение.
  6. ОЕСР следва да започне до 5 работни дни от подаване на заявлението.

На учениците, подали заявление и одобрени за ОРЕС, до започване на ефективно обучение не се поставят отсъствия, а училищата, в които са записани, им осигуряват обща подкрепа в електронна среда от разстояние по съответните учебни предмети.

Заявление от родителя и Декларация за осигурени условия за провеждането на обучение в електронна среда от разстояние може да изтеглите: 

Skip to content